האם חשופית-עלה גדולה ניזונה רק מטחב הים?

18/02/2021 ב- 06:19 | פורסם במשפחתי וחיות אחרות | סגור לתגובות על האם חשופית-עלה גדולה ניזונה רק מטחב הים?

לפני שנים התמוגגתי מסיפורו ההיתולי של בחור אמריקני במאבקו בטחב ימי. הוא החזיק באקווריום שלו אלמוגים פוטוסינתטיים ובאה האצה הזאת וכיסתה אותם עד שהאור החזק ביותר לא עבר דרכה. בכל עת שניסה להיפטר ממנה היא התפשטה עוד יותר. בקיץ ההוא החלטתי לבדוק מקרוב את יכולת ההתרבות האגדית שלה. הבאתי הביתה מחופי ישראל טחבון נוצתי (Bryopsis plumosa) וחיש מהר כיסתה אותו אצה חוטית. באין אור חש הוא על רקמתו מה עולל לאלמוגים האומללים. לאחר ימים ספורים לא נותר ממנו זכר. השלכתי את האצה החוטית לפח וסברתי כי הפרק הזה בחיי נמצא מאחוריי.

לימים נתקלתי בסיפורים נוספים על המלחמות האדירות של השוניתאים כנגד הטחב הימי. אנשים יצאו מדעתם. חלקם נשבעו שלא לגדל את יצורי הים לעולם. בתמונות נראות שוניות מענגות עיניים ופתאום בא האסון. והרי זוהי אצה עדינה שבמעודנות. אפילו רפש של מים עכורים הנתפס בה חונק אותה למוות. מעת שהיא גוססת כבר לא ניתן להצילה. למרות זאת, האצה מיררה את חייהם של רבים כל כך. החלטתי אפוא לבדוק את הסוגיה שנית.

מולי שחור, מדגי הנוי הנפוצים ביותר, מסתגל למי ים בהדרגה. הוא גם אינו עומד בפיתוי לנגוס כל העת באצה החוטית, ואמרתי בליבי כי אם אינו ניזון מטחב ימי, הרי שבפעם הזו ישנו סיכוי רב שישגשג. המולי יצחצח אותו כהוגן בחיפוש אחרי פירורי מזון. בקיץ הזה הבאתי שוב טחב ימי אל ביתי, והנה ציפתה לי הפתעה.

שתי חשופיות-עלה הניזונות מטחב ימי. לתמונה מוגדלת נא לחצו כאן.

בתחילה לא הכנסתי את המולים אל המיכל. לא היה בדבר טעם. האצה החוטית עוד לא עמדה להשתלט שם. היא טרם נראתה, אולם, עיניי הצליחו לחזות בצמד חשופיות ים זעירות שגלשו על דופן הזכוכית. מיד זיהיתי אותן. הן שייכות למין מהגר של חילזון הקרוי חשופית-עלה גדולה (Elysia grandifolia) שהגיע לארצנו מתת-היבשת ההודית. אי אפשר שלא להיתקל בו לפעמים לאורך שוברי הגלים בחוף תל-אביב. עורו כה עדין עד כי כל מגע עלול לקרוע אותו. על כן, מוטב להותירו בטבע. נהגתי לצפות בו בלבד. הריהו יצור חינני למדי. ופתאום הגיעו אליי שתי טרמפיסטיות ביחד הטחב הימי. רגיל הייתי לראות בצמידות לסלעי הגיר רק פרטים גדולים, ועתה יש בידיי שתיים שנושקות לסנטימטר אחד. תהיתי כמה זמן תחזקנה מעמד אצלי, וניסיתי לשפר את תנאי חייהן ככל האפשר. צירוף המולים כבר לא בחשבון, כמובן.

חשופית-עלה גדולה בצד מטבע של חמישה שקלים.

שלא כמו ארנב ים המותיר אחריו ריר דביק, חשופית-עלה נמרחת כמו ג'לי שברירי בעובי של עלה ונקרעת בקלות כמותו. הדרך האידיאלית להוציאה מן המים היא באמצעות רשת אקווריום עדינה ביותר שנדמית כניילון אטום אך המים נוטפים ממנה. העברתי את שתיהן אל מיכל מואר היטב עם עשרים ליטרים של מי ים סינתטיים. התקנתי בו מסנן של מעלית-אוויר, ואחר שהבחנתי כי שלום להן יצאתי אל הים והבאתי ממנו מנה גדושה של טחב ימי. לאורך שעה ארוכה ניערתי מן האצות הללו כל מיני יצורים שמצאו בהן מקלט, וכשראיתי כי לא נשקפת מהן סכנה הכנסתי אותן למיכל של חשופיות הים. הטחב שימש עבורן כמזון וכמטהר מים הקולט נוטריינטים עודפים לשם גידולו. על בסיס זה חשופיות-עלה המשיכו לצמוח מילימטר אחר מילימטר בעקביות. אספקת מזון טרי המשיכה להתווסף אחת לשבוע ומרבית הזמן עסקו שתיהן בזלילתו. מכל תא הן שואבות את תכולת הציטופלסמה, אולם הכלורופלסטים של האצות אינם מעוכלים אלא נכנסים בשלמותם אל תוך תאים המרפדים את מעי החשופית הפרוש לאורך גלימת גופה. היות שעורה שקוף באופן יחסי ממשיכים הכלורופלסטים לתפקד כאברונים פוטוסינתיים ומהווים למעשה מקור פחמימות עבורה.

מסנן מסוג מעלית-אוויר ורשת מיקרונית לאקווריום.

ניתן לדמות את גופה של חשופית-עלה למניפה הנפתחת ונסגרת, ועל כן מעניין לעקוב אחר דרך תנועתה. לעיתים היא נעה באמצעות החלק המרכזי של הגלימה בעודה מקפלת מעלה אונה מכל צד. לפעמים היא משתמשת באונה אחת כרגל עזר, ומעת לעת היא אף מסוגלת לנוע באמצעות שני קצוות האונות שכמעט נצמדות זו לזו. חשופית-עלה אינה שוחה באמצעות נפנוף האונות כארנב ים, ולמעשה לא ראיתיה שוחה אף פעם. דומה כי פרישת הגלימה משמשת אותה כמצנח לרדת מטה בעמודת המים.

חשופית-עלה גדולה נעה על דופן המיכל. לתמונה מוגדלת נא לחצו כאן.

כשהתארכו החשופיות וכבר היו מרשימות למדי בחזותן, החלטתי לבצע ניסוי באשר ליכולתן לשרוד באמצעות הכלורופלסטים בלבד. בניתי מיכל שחציצתו לשני חלקים מאפשרת רק מעבר של מים אך לא קרני אור. חשופית אחת הועברה לתא השרוי באור קלוש וזכתה לאספקה של טחב ימי, וחשופית שניה הועברה לתא מואר היטב בלי מזון, אך עם אספקת נוטריינטים שזרמו מן התא האחר. ככל שחלפו הימים יכולתי להיווכח כי החשופית שניזונה מטחב ימי כמעט בחשכה לא ניזוקה, ואילו גופה של החשופית שלא קיבלה אוכל הלך והצטמק. בטרם תיעלם מן העין הופסק הניסוי ושתי החשופיות הועברו מחדש למיכל הגידול עם אספקה שוטפת של טחב ימי. החשופית הניזוקה התפתחה שוב, אך לא חזרה עוד לגודלה הקודם, והחשופית שלא ניזוקה בניסוי המשיכה לגדול. מתישהו אחת מהן הטילה ביצים בצורת ספירלה על דופן האקווריום, ולפיכך הכנסתי למים אצה חד-תאית לפני שתבקענה. ציפייתי היתה שמתישהו אפגוש חשופיות זעירות הנעות על זכוכית המיכל. ברם, הסתיו הגיע ולא יכולתי להביא יותר טחב ימי מן הים המתקרר. במקום זאת, סיפקתי לחשופיות אצה חוטית בכמות נדיבה. ראיתי אותן נעות על פניה, ואולי גם ניזונו ממנה, מפני שלא צפיתי בדעיכה מהירה של הגוף כמו בניסוי ההרעבה. אולם, מימדי גופן הלכו וקטנו עד כדי פחות משני סנטימטרים ולבסוף מתו הן ברעב. האם חשופית-עלה ניזונה מאצות אחרות למעט הטחב הימי, זאת עדיין אינני יודע.

ביצים של חשופית-עלה גדולה. לתמונה מוגדלת לחצו נא כאן.

מילות מפתח: חשופית ים עלעלית, חשופיות עלעליות, אליסיה, בריופסיס.

בלוג בוורדפרס.קום.
Entries וכן תגובות feeds.

%d בלוגרים אהבו את זה: