ארנב ים כחית מחמד
02/10/2019 ב- 16:37 | פורסם במשפחתי וחיות אחרות | סגור לתגובות על ארנב ים כחית מחמדתחילת הקיץ היא התקופה הכי מסחררת בשנה עבור מי שחוקר יצורים מימיים. הפעילות העונתית שלהם עשויה להימשך ימים ספורים ויש להיחפז אנה ואנה עד שהראש שלי עומד להיתלש, כי בעודי מלקט אותם בבריכות הסלע אשר בים מחשבותיי כולן עודן מצויות בשלוליות החורף שטרם יבשו. להתרוצצות הזאת היה פיתרון חסכוני בזמן ובמקום – געש. הן השלולית הגדולה בלב שדות הקיבוץ והן חוף הים שמשתרע למרגלות המצוק אינם עשירים בבעלי חיים – לא במגוונם ולא במספרם, אך העשבייה שופעת והייתי נוטל את הארנבון האפור שלי לאכול שם ושייפטר גם מפסולת גופו באותה הזדמנות. היו אלה רגעים קסומים במיוחד לראותו ניצב בשפת השלולית רגע אחד, וברגע אחר מקפץ לעברי ואחרי שהייתי נוטל אותו בידיי ומרימו לנגד עיניי היה נמלט מהן אל תוך העשב הגבוה. כעבור שעה קלה פתאום שוב הופיע בקצות המים והיה מביאני לכדי חיוך רחב. לעיתים, האושר הוא כה רם עד שהייתי מסיט את מבטי ממנו כדי להישאר על הארץ ולא לגעת בשמיים.
אל הים לא רצה לבוא עימי. כשהייתי מניח אותו על גרגירי החול חיש היה מטפס מעלה ונעלם. זריזותו היתה יוצאת דופן. מקץ דקה שכחתי מקיומו. בזהירות רבה לבל אחליק הייתי בוחן כמיטב יכולתי את יער האצות הצומח בחלקיו העליונים של הסלע כשגלים נמוכים מתנפצים על כפות רגליי. כך למדתי לדעת כי בתקופה קצרה זו של השנה, אך חיונית עד מאד, ניתן למצוא ארנבי ים בין החסניות. ממששים את האצות עד שחשים גוש נוקשה ונעים למגע עם רכות של סיליקון וחלקלקות של ג'לי. העונג בליטופו משתווה בהחלט להנעת האצבעות על פרוות ארנבון. החסנית – אצה דמוית חסה – נעלמת מן החוף הסלעי כעבור זמן מה, ויחד עימה נעלמים גם ארנבי הים אל הים הפתוח בחיפוש אחר אצות הגדלות על קרקעיתו. בצלילה ניתן לראותם לעיתים רחוקות רועים בסבך גבוה המתנועע בזרם. כמה מגושמים הם נראים לפתע בתנועתם בהשוואה לעדינותם במים רדודים. הבטתי מעלה אל מרומי המצוק. הארנבון שלי ישב בשוליו והתבונן אל האופק. היי, קראתי אליו, מצאתי למענך חבר!
ארנב ים צעיר מאד. נא ללחוץ כאן לפתיחת תמונה באיכות מרבית.
אותו ארנב ים בצד מטבע של עשרה שקלים להמחשת גודלו.
ארנב ים הוא חילזון גדול מאד. יש לו צמד מששנים המזכיר לעין האנושית את אוזני הארנב היבשתי ומכאן שמו. בין אצות החסנית מוצאים לרוב פרטים צעירים הנהנים מארוחה ימית. לא פעם ניתן לאתר שם שרשראות של ביצים, ואם שיחק המזל גם ארנב ים גדול שהגיע להטילן. כל ארנבי הים שגידלתי הגיעו לביתי כטרמפיסטים קטנים על אצות שאספתי. לפני שמצאתי זמן לבדוק מה יש עליהן החלו כולן להיעלם במהירות. הארנבים הימיים סובלים מרעב בלתי פוסק. מחצית מן הזמן הם מקדישים לאכילה. בחלוף שבוע אם מעוניינים עדיין להחזיקם יש ללקט עבורם שוב אצות מן הים. בספרות המדעית מתוארים דיווחים כי ארנבי ים ניזונים גם מעלי חסה שטבלו אותן שניות אחדות במים רותחים. ואכן, ארנבי הים אוכלים עלי חסה כאלה ויום אחר יום מבחינים כיצד הם הולכים ומצטמקים לנגד עינינו. רק אצות ימיות משביעות אותן וכל השאר עוֹרבא פרח.
ארנב ים אחרי הגיעו לבגרות מינית. נא ללחוץ כאן לפתיחת תמונה באיכות מרבית.
ארנב זה מתקיים עם המון אצות באקווריום מאוורר של מי ים סינתטיים ומעכיר אותם בתוך שעות. זוהי חיה מלכלכת בדומה לארנב היבשתי. לצורך סינון המים די בפילטר עשוי ספוג המונע במשאבת אוויר. אם חפצים להצלילם יש להשתמש באמצעים נוספים: מפרק חלבונים יעיל ופילטר חשמלי עם פחם פעיל. בעקבות האידוי יש להוסיף מי ברז מדי יום ולא חלילה מים מלוחים. המיכל מוכרח להיות מותאם לגודל בעל החיים, ובמקרה של ארנב הים מוטב שיהיה ארוך כדי ליהנות מיפעת שחייתו מקצה אחד אל קצה שני. יש לו שתי אונות לצורך זה וממבט-על נראה כבעל כנפיים המניע אותן באיטיות מעלה ומטה בתווך המימי. זהו אחד המחזות הנאים ביותר שניתן להעלות על הדעת ולא כדאי להחמיצו. עם זאת, כדרכם של חלזונות מרבית תנועתו מתנהלת בזחילה על סולייתו השרירית. הוא אינו זוחל על עור האדם ומתחמק ממנו באלגנטיות ובלי חשש. כפיצוי הוא מסכים לנגוס אצות שמגישים לפיו. למעשה, למעט מזון לא מעניין אותו דבר. גם כשהוא מזדווג עם פרט אחר הרי ששניהם ממשיכים לזלול בו בזמן.
ארנב ים בשעת סעודה טיפוסית.
ארנב ים מרוצה מעצמו זוחל על דופן הזכוכית לאחר הטלת ביצים.
רבייה של ארנבי ים מתרחשת גם בשבייה. ההזדווגות עשויה להיות בין שניים ואם תצרפו עוד פרט הם לא יבחלו במין קבוצתי. אחר כך, כל פרט ידביק שרשרת ביצים ארוכה למדי אל מצע כלשהו בין שזו זכוכית ובין שזו אצה. כעבור יום יעשה זאת שוב ויתכן אף שבימים אחרי כן. שרשרת הביצים בהירה מאד בזמן הטלתה והיא נדמית כאטרייה. בחלוף שבוע תתכהה השרשרת וצבעה יהא צהוב כהה עד כתום עז. מעולם לא התפתיתי לטפל בלארוות הבוקעות מהן אם כי אני מצויד במזון עבורן, במידה שתאכלנה ממנו. אני מטפח אצלי שני מיני אצות פלנקטוניות ימיות: ננוכרלורופסיס וטטרסלמיס. כמו כן, מצויות אצלי אצות אדומיות שמשמשות כזרז עבור המטמורפוזה של הלארווה. בסוף הקיץ, כשמי הים מתקררים ואין בי העוז לטבול בהם כדי לקטוף עוד אצות, אני משחרר את ארנב הים לסביבתו הטבעית. מיד הוא נחבא בעשבייה הימית ואני נשאר שם רגעים ארוכים ומתקשה באמת להיפרד ממנו לעד.
ארנב ים נינוח בצד ביצים על חסנית. נא ללחוץ כאן לפתיחת תמונה באיכות מרבית.
ביצי ארנב ים על חסנית. נא ללחוץ כאן לפתיחת תמונה באיכות מרבית.
בלוג בוורדפרס.קום.
Entries וכן תגובות feeds.